Maandag 12 juli 2010 18.30 uur

Gisteren reden we vanaf Flagstaff naar de Grand Canyon. Het is een enorm mooie weg die daar heen gaat, met veel naaldboombossen. Maar ook met grote vlaktes, een soort weidevelden. Het eerste deel van de weg was bijna verlaten, we kwamen eigenlijk niemand tegen. Tot we bij de highway naar de Grand Canyon kwamen, daar werd het al wat drukker. En toen we nog ongeveer 10 mijl van de ingang van het park af waren, werd het heel erg druk. We reden in file verder. Bij de ingang van het park kochten we meteen een Nationale Parkenpas. Kost 80 dollar en dan heb je met het hele gezin een heel jaar toegang tot alle nationale parken van Amerika. We reden verder. Het verbaasde ons enorm dat het hier nog zo groen is. We verwachtten eigenlijk dat het kaal zou zijn. Bij de splitsing kun je linksaf naar Grand Canyon Village. Daar zijn allemaal hotels en restaurants en winkels en de shuttlebussen naar bepaalde uitkijkpunten. Wij besloten deze drukte niet op te zoeken, maar meteen rechtsaf te slaan naar een drietal uitkijkpunten die in de boeken worden aanbevolen. De eerste stop was bij Grand View Point. Daar was het best druk, maar gelukkig vonden we nog een parkeerplaats. Uitstappen en een stukje lopen naar het uitkijkpunt. En dan weet je niet wat je ziet. Het dringt niet tot je door. Dat is echt onmogelijk. Het is zo groots! Eerst zie je 1 berg en als je 10 minuten lang ernaar hebt gekeken, dan blijken het ineens heel veel bergen achter en naast elkaar te zijn met kloven ertussen. De diepte (zowel in de verte als naar beneden) dringt eerst echt niet door. Het is niet te bevatten voor ons menselijk brein. Maar goed, genoeg van dit gezwam. Het is gewoon erg indrukwekkend om te zien. Het woord mooi kan ik ook gebruiken, maar er zijn toch wel dingen die mooier zijn. Zoals bijvoorbeeld Bryce Canyon. We gaan daar nog naartoe, maar ik ben daar 2 jaar geleden al een keer geweest. En dat vind ik echt veel mooier dan de Grand Canyon. Maar de Grand Canyon is gewoon indrukwekkender, vooral omdat het zo enorm groot is.
We reden verder naar het volgende uitkijkpunt: Moran Point. Dit is mijn favoriet geworden. Ik vind dit echt een geweldig mooi uitkijkpunt. Vraag me niet waarom, dat is gewoon een gevoel. Ook hier hebben we weer een tijdje gekeken en de punten die we in ons op hadden genomen bij Grand View Point weer proberen op te zoeken. En dat lukte! Daarna weer verder naar Lipan Point en ook hier weer een tijdje gekeken. Het blijft niet te bevatten. En als je dan later op de kaart kijkt, blijkt dat je maar een klein deel van de Grand Canyon hebt gezien. Het is nog veel groter!
Vervolgens verlieten we het park via de oostelijke uitgang. De hele weg door het park was trouwens groen met soms een blik op de Grand Canyon waar de begroeiing dunner is of waar de weg echt vlak langs de canyon loopt. We reden verder naar Page bij Lake Powell. Onderweg kwamen we helemaal geen benzinepomp of iets dergelijks tegen. Op weg van Flagstaff naar de Grand Canyon trouwens ook niet. We hadden de auto 's morgens in Flagstaff echter alweer helemaal vol getankt, dus dat was geen probleem. Maar het viel wel op, omdat we de andere dagen echt iedere 10 mijl wel een 'food exit' en minstens 2 benzinepompen tegenkwamen. Het kan hier dus heel verschillend zijn, wel iets om rekening mee te houden.
In Page kwamen we aan bij het hotel. Het is een erg mooi hotel, heel verzorgd en netjes. En ook leuk aangekleed, zowel binnen als buiten. Er zit ook weer een heerlijk zwembad bij, alleen is het daar wel steeds erg druk. Vooral aan het eind van de middag. Er zijn hier veel Fransen en die hebben allemaal veel kinderen bij zich. We wilden na de lange rit lekker wat drinken, maar dat kon helaas niet. Het restaurant was nog niet open en dan mochten ze ook nog geen drinken verkopen. Rare regels hier allemaal. En nu besef ik me dat ik nog iets ben vergeten te vertellen. Toen we uit Flagstaff vertrokken, gingen we eerst nog naar de Wallmart. We wilden nog wat muesli-repen kopen en blikjes bier. Toen we bij de kassa stonden, zei de kassajuffrouw iets. We verstonden het eerst niet goed. Maar het bleek zo te zijn dat ze op zondag voor 10 uur 's morgens geen alcohol mogen verkopen. Vanaf 10 uur mag je wel weer dronken worden. Hahaha!!! Echt een raar land. Toen we heel verbaasd keken, zei ze nog wel dat het per 1 augustus zou gaan veranderen. Maar ja, daar hebben wij nu niets aan. Geeft niks, dan maar zonder bier op pad. We hadden nog een kleine voorraad.
We hebben gisteren ook nog lekker gezwommen in het zwembad en gingen eten in Peppers. Dat is het restaurant dat bij het hotel zit. Henk had op internet gelezen dat het een goed restaurant is voor een redelijke prijs. En dat klopt inderdaad. We hebben echt heerlijk gegeten. Ja, alweer dus. Hahaha!!! Maar we slaan de lunch regelmatig over hoor! Moe, maar voldaan gingen we naar bed. We sliepen vanmorgen lekker een beetje uit en gingen tegen 9 uur pas ontbijten. Het ontbijt is hier weer heel uitgebreid. Daarna maar eens informeren naar een boottocht op Lake Powell. Dat was nog mogelijk om 13.00 uur. Een tocht van 2½ uur. En dan ga je naar Navajo Canyon en naar Antelope Canyon. Prima! Dus gereserveerd. Daarna lekker gezwommen in een erg rustig zwembad en om half 1 maar eens op weg naar Wahweap Resort waar de boot zou vertrekken. Er stond al een hele rij mensen te wachten om de boot op te gaan. Oeps! Wij moesten eerst nog betalen en vervolgens kregen we ook onze 'boarding pass'. En dat ging allemaal heel erg traag. Inmiddels was iedereen al richting de boot vertrokken. Balen, want we hadden bovenop willen gaan zitten. Dat ging dus niet meer, dus moesten we binnen zitten. Wat waren we achteraf blij. Het was namelijk snikheet en bovenop in de volle zon was het niet uit te houden. Wij zaten lekker binnen in de schaduw en konden soms ook even naar buiten. De ramen konden ook deels open, dus foto's maken ging ook prima. Het was een erg mooie tocht. De eerste canyon die we in gingen (Navajo) was nog redelijk breed, maar al heel indrukwekkend. Daarna langs hele mooie rotsen die uit het water opstijgen op weg naar Antelope Canyon. Dit is ook de canyon die je te voet kunt bezoeken. Daar hadden we echter niet voor gekozen. Het is dan natuurlijk wel een ander deel van de canyon die je te zien krijgt dan vanaf het water. Het werd steeds smaller, met soms weer een stukje dat wat breder was. We gingen heel langzaam en dat moest ook wel. Het was ontzettend mooi en heel apart om tussen die steile wanden door te varen. Uiteindelijk gingen we op een iets breder stuk omdraaien en dat ging allemaal maar net. En toen gingen we er langzaam weer uit, 'zoals een kurk uit een flessehals' zei de kapitein van de boot. Vervolgens gingen we nog even naar de Glen Canyon dam. Daarachter stroomt de Colorado rivier. En toen weer terug naar de Wahweap Marina. Het was een erg leuke boottocht en we hebben weer veel natuurschoon gezien.
Vervolgens hebben we weer ergens wat gedronken. Ik heb nu de 'lemonade' ontdekt. Heerlijk! Lekker voor de dorst, of tegen de dorst eigenlijk. Daarna nog even door het dorp Page gereden en naar de Wallmart geweest. Deze keer kregen we het bier wel mee. Saphira heeft nog een pyjama van Hannah Montana gekocht. Straks gaan we weer lekker eten bij Peppers en morgen op weg naar Moab via Monument Valley.