Dinsdag 06-07-2010 18.35 uur

Inmiddels zijn we aangekomen in de Carmel Mission Inn in Carmel-by-the-sea. En tot onze grote verbazing is er een zwembad bij. Aangezien we al om 4 uur hier aankwamen, konden we dus nog lekker zwemmen. Saphira was helemaal blij. Er zitten ook nog 2 hot tubs bij. Heerlijk voor onze vermoeide spieren na al die wandelingen in San Francisco. En laat ik daar eerst weer verder over vertellen.
Gisteren gingen we al om 8 uur met de taxi naar Pier 39. Daar hebben we eerst heerlijk ontbeten in het Eagle Café. Ze serveren daar overheerlijke ontbijt op hele grote borden. Saphira had 'chocolate chip pancakes', ik had 'blueberry pancakes' en Henk had een omelet met van alles erop en erbij. Heerlijk, maar we kregen het natuurlijk niet allemaal op. Vervolgens naar de zeeleeuwen. We waren eerst bang dat er helemaal geen zeeleeuwen meer waren, want we hoorden ze helemaal niet. Maar toen we er bijna waren, hoorden we ze gelukkig toch. Er waren er niet heel veel, maar ze zijn nog steeds geweldig leuk om te zien. Henk heeft volgens mij een hele speelfilm gemaakt en ook Saphira vond het allemaal geweldig om te zien. Maar op de achtergrond lonkte ook Alcatraz al. Nog even een souvenirwinkel in om rond te kijken en nog even naar het openbare toilet. Die zijn echt overal en heel goed verzorgd en nog gratis ook. Lopend naar 'Alcatraz landing', de pier waar de boten naar Alcatraz vertrekken. De boot van 10.30 uur werd volgestouwd en daarna mochten wij in de rij gaan staan. We stonden bijna vooraan. En ik wist nog van de vorige keer dat je vooraan links bovenop moet gaan zitten. Dan kun je Alcatraz de hele tijd zien als je er naartoe vaart. Henk heeft dus ook een tweede speelfilm gemaakt en Saphira bleef maar foto's maken. Ook van de skyline van San Francisco.
Eenmaal aangekomen op Alcatraz gingen we niet het saaie verhaaltje van de ranger luisteren, maar we liepen meteen door naar het 'cellhouse'. Daar kun je een audiotoer volgen, gewoon in het Nederlands. Dus liepen we alledrie met een koptelefoon op hetzelfde verhaal te luisteren en dezelfde route te volgen. Soms moesten we weer even de band stopzetten en afstemmen waar we waren, zodat we alledrie op hetzelfde moment ook hetzelfde te horen kregen. Het was heel erg indrukwekkend. Vooral Saphira was zeer onder de indruk van alles. Je hoort ook steeds verhalen over de gevangenis, zogenaamd vertelt door gevangenen en bewaarders. En je hoort ook geluiden, van celdeuren die dichtgaan bijvoorbeeld. Dat maakt veel indruk. Henk durfde wel in een donkere cel te gaan staan, maar de deuren kunnen helaas niet dicht. We konden hem dus niet helemaal in het donker opsluiten. Vooral het verhaal van de ontsnapping is ook geweldig om te horen en te zien. Daar hadden we Saphira van tevoren ook al over verteld, zodat ze het hele verhaal goed zou kunnen volgen. En uiteraard stopten we soms ook even om te praten over alles wat we zagen en hoorden.
Na de audiotoer zijn we nog een keer langs de cellen gelopen en ook naar de binnenplaats gegaan. Vervolgens gingen we nog aan de andere kant eruit om op San Francisco uit te kijken en over een deel van 'The Rock' te lopen. Het moet echt bijzonder frustrerend zijn geweest om de bewoonde wereld zo dichtbij te zien en ook te horen. Vooral met nieuwjaar bijvoorbeeld als er vuurwerk werd afgestoken. Zo dichtbij en toch zo ver weg...
We zijn met de boot van 14.00 uur weer teruggegaan naar Fishermans' Wharf. We wilden eigenlijk daar wat gaan eten en dan nog even terug naar de souvenirwinkel. Maar het was nu echt een gekkenhuis daar. Je werd bijna onder de voet gelopen door alle toeristen en eigenlijk hadden we daar helemaal geen zin in. Er stonden genoeg taxi's te wachten, dus gingen we terug naar het hotel. Vervolgens om de hoek bij één van de vele Subways broodjes gehaald en die op de kamer opgegeten. China town ligt bijna om de hoek van het hotel, dus gingen we daar nog even doorheen lopen. Een hele aparte wereld. We hebben ook nog een echte zijden kimono voor Saphira gekocht. Vervolgens gingen we moe maar voldaan weer terug naar het hotel. We hebben echt het idee dat we heel veel van San Francisco hebben gezien en het is ons allemaal zeer goed bevallen. We hebben afscheid genomen van San Francisco met een diner in Café de la Presse.

Vandaag hebben we eerst ontbijt gehaald bij Starbucks en op de kamer opgegeten. Vervolgens met de taxi van het hotel (een zeer luxe auto) naar het vliegveld van San Francisco om de huurauto op te halen bij Avis. Dat was ook weer een hele belevenis. Als we maar met zijn tweeën waren geweest, hadden ze ons een (duurdere) convertible willen meegeven. Maar dat ging dus niet door. En verder hadden we al de grootste en duurste auto om met meer personen in te zitten uitgezocht, dus daar konden ze verder niets meer aan veranderen. Nadat we al drie keer hadden gezegd dat we verder alleen nog onze dochter van 10 jaar bij opns hadden, vroeg de man van Avis toch nog of er nog iemand in onze groep was (naast Henk en mij) die in de auto zou gaan rijden. Nee dus! Hahaha!!! Een typische Amerikaan die heel belangstellend allerlei dingen vraagt, maar vervolgens helemaal niet luistert naar het antwoord. Uiteindelijk kregen we groen licht en konden we de auto gaan ophalen op de 3e verdieping op plek 8B. En ja hoor, daar stond ie. Een geweldige grote Chevrolet Suburban. Hij is echt HEEL GROOT! Er zitten zelfs treeplanken aan de zijkanten om in en uit te stappen. We zitten dus heel hoog en kunnen alles goed overzien. De achterste stoelen hebben we neergeklapt en alle koffers en tassen passen er makkelijk in. En hij zit en rijdt heerlijk. Daar gaan we dus wel van genieten.
Zuidwaarts over de 101 om op weg te gaan naar Carmel-by-the-Sea. En onderweg er even af om naar de Wal-Mart te gaan. Daar hebben we een navigatiesysteem en een grote koelbox gekocht. De koelbox kan zowel in de auto als op stroom worden aangesloten. Heel handig. Altijd koud drinken bij de hand, waar we ook zijn. Verder kochten we natuurlijk water, cola, bier, appelsap, koekjes, chips, tissues etc. Allerlei dingen voor onderweg. We hadden deze keer niet zoveel zin om te winkelen, dus dat hebben we nog niet uitgebreid gedaan. Dat komt een andere keer nog wel. Even wat gegeten bij de Burger King. Ja, alweer een hamburger. Iets anders was er niet. Er waren wel nog veel andere winkels. Er waren wel 20 grote gebouwen met allemaal verschillende winkels en overal een grote parkeerplaats bij. En als ik zeg groot, dan bedoel ik ook groot. Vervolgens verder op weg met de navigatie aan. De verwachte aankomsttijd stond op 14.45 uur. Mooie tijd! De weg naar Carmel is best afwisselend. Soms heuvelachtig en groen en dan weer heel plat en met zandduinen of tuinbouw. Vooral artisjokken worden hier verbouwd. Het was een mooie weg die soms een snelweg was en soms even niet meer. Dan was het een gewone vierbaans weg. Maar mooi was het wel, een goed begin!
En inderdaad kwamen we ongeveer op de verwachte aankomsttijd bij het motel aan. De kamer is prima en we hebben dus al lekker gezwommen. En er is zelfs gratis internet. Ook geheel onverwacht. Maar dat komt natuurlijk wel goed uit. Kan ik meteen weer even de website bijwerken. In ieder geval met dit verhaal. De foto's volgen later misschien nog. Morgen gaan we verder rijden naar Oxnard. Dat ligt in de buurt van Santa Barbara. Henk heeft gisteravond nog een hotelkamer geboekt met 2 slaapkamers. Ik ben benieuwd.