Woensdag 25-08-1999 19.00 uur

Hotel Ceysands - Bentota

We zitten alweer in de laatste week. Zondag en maandag hebben we lekker geluierd. Elke middag spelen we een potje biljart: Snooker. Het gaat steeds beter en is erg leuk om te doen.
Ik heb een sari gekocht. Een lange lap stof die op een bepaalde manier om je lichaam moet worden gewikkeld. Dan wordt het een mooie jurk. De vrouw van het winkeltje heeft er een bijbehorend bloesje bij genaaid. Heel mooi, alhoewel ik moet toegeven dat het mooier staat bij de kleine slanke vrouwtjes van Sri Lanka. Maar het leek Henk en mij leuk voor speciale gelegenheden, zoals het jaarlijkse cocktailfeest. Ze had ook nog andere mooi sari’s, ook één van zijde. Gisteren vroeg ik wat het kost om daar een rok en een blouse van te laten maken, want ik vind die lap stof zo mooi. Henk vindt het ook goed.
Gisterochtend hebben we een boottocht op de Bentota rivier gemaakt. Dat was heel leuk. Om 8.30 uur vertrokken we vanaf het boothuis van het hotel. We zagen al vrij snel een grote watervaraan. En daar zouden we er later nog wel meer van zien. Soms op het land en soms (vlak bij de boot) in het water. We zagen ook weer veel vogels, vooral Kingfishers. Kleine felblauw gekleurde vogeltjes met een bruine/rode kop en borst.
We gingen op een gegeven moment een kleine zijrivier in om naar een dorpje te gaan. Daar gingen we even uit de boot om de rijstvelden te bekijken. Bij terugkomst lagen er verse plakken ananas en bananen klaar. Ik heb nog nooit zulke lekkere ananas gegeten, zo sappig en zoet. Gewoon verrukkelijk!!!
Onderweg zagen we nog een veerpont. Door middel van een touw die over het water was gespannen, trok de veerman de boot naar de overkant. Dat leek ons zwaar werk. We zagen trouwens ook veel adelaars onderweg. Schitterend om die beesten te zien zweven op de wind, op zoek naar een prooi. Het weer was gisteren niet zo best. Tijdens de boottocht kregen we drie dikke buien op onze kop. Nou ja, het viel wel mee, want we hadden wel een dakje. En het waren maar korte buien. Maar gistermiddag en vannacht heeft het steeds vrij lange tijden behoorlijk geregend. Het is er hier ook de tijd voor. En het is niet erg, want tijdens de buien is het nog steeds warm. En voor de lokale bevolking is het een zegen, want het is hier heel droog.
Vanochtend zijn we weer naar Aluthgama geweest om bij de bank geld te halen. Het blijft een leuk en interessant proces om te volgen. Daarna zijn we naar de “supermarkt” geweest om nog wat specerijen te kopen. Daar veroorzaakte onze komst een hele opschudding. Er zijn daar blijkbaar (bijna) nooit toeristen binnen geweest, alhoewel er wel steeds veel toeristen in Aluthgama lopen. Aangezien we verder geen souvenirs voor de mensen thuis hebben gezien, hebben we nog wat komijn en chilipoeder en saffraan (maar 30 cent per zakje!) gekocht. Samen met de thee en andere specerijen moet dat genoeg zijn om voor iedereen iets te hebben.
Toen zijn we doorgelopen naar een restaurant dat we vanaf de boot hadden gezien. Daar hebben we wat gedronken en de menukaart bekeken. Dat zag er goed uit en dus hebben we voor vanavond een tafeltje besproken. Het ligt verhoogd aan de rand van het water.
Bij terugkomst kon ik de eerste blouse en sari in het winkeltje halen. Ze had ook een korte broek van Henk gerepareerd. Aan de rest is ze net begonnen, maar ik ben nog niet weg. Daarna gezwommen en geluncht en toen ging het weer regenen. Dus hebben we gebiljart en daarna cricket gekeken. Er worden een aantal landenwedstrijden in Sri Lanka gespeeld. Het is hier de nationale sport. Het team is net vernieuwd, omdat het niet meer zo goed ging. Aangezien Ajith ons wat regels heeft uitgelegd, kunnen we het spel nu redelijk volgen. En het blijkt spannender te zijn dan we altijd dachten.
Morgen is het een "volle maan" dag. Dat is een feestdag in Sri Lanka, elke keer dat het volle maan is. Er wordt dan geen alcohol in het openbaar geschonken. Morgen is een bijzondere feestdag, omdat het de laatste dag van de Perahera is. Een processie in Kandy die al 2 dagen na ons vertrek uit Kandy is begonnen. Er loopt dan ook een Koninklijke olifant met een replica van de 7 stupa's met de heilige tand mee. Er zijn morgen dan ook veel winkels en restaurants gesloten.
 
Ik ben nog 2 andere kenmerken van Sri Lanka vergeten op te schrijven. Je ziet hier overal kraaien, zoals je bij ons overal mussen ziet. Rotvogels: daarom is Boeddha volgens mij nooit een kraai geweest.
Iets anders is dat je overal checkpoints hebt. Er staan dan wat geel/zwart geverfde obstakels op de weg, zodat je langzaam en zigzaggend moet rijden. Overal staan militairen en/of politie bij. Als iets of iemand ze niet aanstaat, moet de auto stoppen en wordt alles gecontroleerd. Deze checkpoints zijn het enige dat een toerist eraan herinnert dat er een burgeroorlog bezig is in Sri Lanka. Verder merk je er niets van. Het is momenteel ook erg rustig. Heel af en toe lees je iets over gevechten in de plaatselijke krant.
Ik ga me omkleden, dan kunnen we zo op weg naar het restaurant. Ik ben benieuwd.

Naar boven